Ervaringen en het BSR-herstelproces

annette-caroline In de Telegraaf  Irma de Vries, nekhernia, whiplash, chronische pijn, nekklachten, kramp

Eerst klant bij Caroline nu al jaren collega:

“Irma de Vries (52) uit Almere kreeg kort na elkaar twee nekhernia’s en een whiplash. Dankzij Body Stress Release heeft ze daar nauwelijks meer last van. Enthousiast over deze techniek opende zij haar eigen praktijk: www.bsralmere.nl. ’Een nekhernia krijg je natuurlijk niet zomaar, bij mij was het een opbouw van veel verschillende dingen. Ik had last van stress, sportte heel vaak en ben lange tijd behoorlijk ziek geweest. In 2003 zei mijn lichaam ’stop’. Een halfjaar nadat mijn klachten waren verdwenen, kreeg ik de volgende hernia. Geen enkele therapie hielp en in het ziekenhuis zeiden ze dat ik pas mocht terugkomen als het nóg erger werd. Intussen zat ik thuis en kon ik niets. Ik hoorde over Body Stress Release (BSR), een techniek die is bedoeld om het lichaam te helpen opgebouwde spierspanning, veroorzaakt door onder meer lichamelijke of emotionele overbelasting, los te laten. BSR zorgt ervoor dat niet alleen je spieren, maar ook je zenuwen zich gaan ontspannen. Na een paar behandelingen kwam alles los: pijn, maar ook griepaanvallen en oude sportblessures. Veertig jaar aan opgebouwde spanning kwam vrij. Na een halfjaar was ik volledig hersteld. Ik dacht erover om in Zuid-Afrika een opleiding tot BSR-practitioner te volgen. Ik had altijd al iets met mensen willen doen en van mijn kantoorbaan werd ik niet bepaald gelukkig. Toch stelde ik de beslissing uit, want ik durfde niet. Twee weken later kreeg ik een motorongeluk waaraan ik een whiplash overhield. Achteraf gezien een keiharde les; ik wist meteen dat ik naar Zuid-Afrika moest gaan. In april 2007 vertrok ik, een halfjaar later kwam ik zonder nekklachten en met een diploma terug. Vrij snel opende ik mijn eigen praktijk in Almere en Laren. Fantastisch dat dit nu een deel van mijn leven is geworden waarmee ik anderen kan helpen. Ik verbaas me elke keer weer. Mensen komen langs met bijvoorbeeld migraine, pijn- of burn-outklachten en herstellen zo goed dat ze hun leven weer terugkrijgen. Dat geldt ook voor mij. Mijn werk is nog steeds een valkuil, ik maak lange dagen en sta constant in verkeerde houdingen. Toch merk ik vrijwel niets van mijn nek. Ook kan ik weer tennissen zonder dat ik vanwege kramp voortijdig moet stoppen. Spierspanningen zijn niet te voorkomen, dus af en toe ga ik naar een collega voor een ’onderhoudsbeurt’. Daarna pak ik mijn drukke leven gewoon weer op. Tien jaar geleden had ik dat nooit volgehouden. Ik heb me officieel beter gemeld bij mezelf.”

http://www.telegraaf.nl/gezondheid/22785579/___Veertig_jaar_spanning_kwam_vrij___.html

Charlotte (56), Vivium services, rugpijn, schildklierontsteking, overgangsklachten: “Ik was verbaasd wat zo’n lichte behandeling voor effect heeft! Het voelt als een soort ontlading in je spieren, alsof de doorstroom weer op gang wordt gebracht. En dat heeft een enorm effect. Ik heb minder last van overgangsklachten en mijn chronische schildklierontsteking. Ook mijn onderrug is weer heerlijk soepel en pijnvrij!”

Lees hier het hele verhaal van Charlotte >>

Debbie (37), eigenaar/chef-kok, schouderklachten, spijsverteringsklachten: “Zonder er bij na te denken kan ik mijn schouder weer laten hangen en ik heb geen last meer van mijn spijsverteringsklachten!”

Johan (52), tekenaar, stijve rug, rugklachten, verkeerde houding: “Mijn rug was krom door een verkeerde werkhouding. Ik kwam eigenlijk voor wat ontspanning, zodat ik beter kan golven, maar na 5 behandelingen kon ik tot mijn stomme verbazing bij de kruiden op de bovenste plank. Voorheen had ik een opstapje nodig. En mijn swing? Die gaat ook beter!”

Patrick (31), fanatiek sporter, overtraind: “Ik had het idee dat ik door een pot stroop aan het lopen was: Mijn lijf wilde niet meer. Harder trainen werkte juist averechts, ik moest herstellen. Door BSR ging het herstelproces veel sneller, waardoor ik zonder veel conditieverlies toch het trainen weer kon oppakken en op tijd klaar was voor de marathon! Nu heb ik BSR standaard voor een goede balans tussen training en herstel geïntegreerd in mijn trainingsschema!”

Anna (71), oma, slecht lopen, algehele stijfheid, stoelgang problemen: “Ik ging steeds slechter lopen en kon mijn kleindochter niet meer bijhouden. Tot mijn grote verbazing ging mijn stoelgang na 3 sessies vooruit, maar mijn lopen niet. Ik wilde opgeven; ‘het is de ouderdom’. Gelukkig realiseerde ik me dat ik mijn stoelgangproblemen ook had toegeschreven aan ‘de ouderdom’. Ik hield dus nog even vol en een paar behandelingen later merkte ik dat ik makkelijker kon opstaan uit mijn stoel en…beter ging lopen! We doen het rustig aan, Met eens per maand een sessie begin ik langzaamaan steeds beter te lopen. Ik ben heel benieuwd wat er nog meer mogelijk is!

Herstellen is een proces: over wat u kunt ervaren met body stress release

Als de spanning met BSR afneemt dan begint het lichaam te voelen. Door dit beter voelen, oftewel waarnemen, kan uw lichaam effectiever herstellen van de schade die de spanning uw lichaam heeft aangedaan en mogelijk ook de oorzaak is van uw klachten. Dat kan soms een week en soms maanden duren. Tussentijds merkt u meestal echter wel dat u steeds meer belastbaar wordt. U merkt dat u steeds meer aankan en als u toch iets te veel heeft gedaan dat u sneller daarvan herstelt.

Afhankelijk van de ernst van de klachten kunt u dus na drie sessies (11 dagen) er van af zijn, maar het kan ook geleidelijk gaan over weken, maanden tot een jaar.  Dat hoeft niet te zeggen dat u maanden in hoge frequentie BSR nodig heeft. Herstellen doet uw lichaam in principe zelf bij een goede balans tussen ballast en belastbaarheid. BSR zet je dus in om de ballast (vastgezette spierspanning) zo laag mogelijk te houden zodat het herstelproces versneld en op gang blijft. Wij proberen altijd een goed en efficiënt ritme van consults te vinden, dat bij uw hersteltempo past. Onze grootste wens is dat u weer vertrouwen krijgt in het zelfherstellend vermogen van uw eigen lichaam.

Als u snel loslaat kunnen de reacties (het terugkomen van gevoel) wat heftiger zijn. Denkt u maar aan een vinger tussen de deur: Als de deur snel open gaat komt het gevoel sneller terug dan als de deur in etappes open gaat. Wij kunnen het tempo waarmee uw lichaam de spanning wil loslaten niet beïnvloeden, dat heeft grotendeels met uw herstelkracht te maken. En uw herstelkracht is weer afhankelijk van uw omstandigheden en leefstijl. Als u zich na een lange stressvolle periode in rustiger vaarwater begeeft en gezond leeft, heeft u grotere kans op snel en veel loslaten dan wanneer u nog flink belast bent met de dagelijkse beslommeringen.

Een kleine impuls kan dus door uw lichaam zeer gretig worden opgepikt om de vastgezette spier eindelijk flink los te laten. Zo kunnen hele zachte behandelingen toch leiden tot in eerste instantie flinke vergroting van het gevoel en verergeren van de klachten. Reacties die we vaak horen zijn; intense moeheid direct na de behandeling, een diepe nachtrust, volgende dag wat stijfjes, en vermoeid zwaar lijf alsof u flink heeft gesport, opleving van de klachten. Maar er zijn ook mensen die zich direct fitter voelen, bevrijdt van de klacht en verlicht van spanning.

Wat verder opvallend is aan het herstelproces is dat pijn en klachten zich verplaatsen van ver van de middellijn naar de middellijn toe. Een veel gezien proces in de natuurgeneeskunde.
Om een voorbeeld te schetsen: U komt met last van handen of voeten. De pijn trekt na een consult naar uw elleboog dan wel knie. Heel soms wordt deze zelfs tijdelijk even dikker. Vaak is de elleboog/knie dan ooit geblesseerd geweest. U ervaart dan meestal al wat meer stijfheid in de nek of onderrug. Vervolgens trekt de pijn zich uit de armen en benen en ervaart uw steeds specifieker langs de wervelkolom een hogere gevoeligheid. De plek waar u dat nu voelt is de plek waar de zenuw richting de klacht al die tijd onderdrukt is geweest. U ervoer de gevolgen van deze druk op de zenuw daar waar hij eindigt, namelijk de plek van de klacht (in dit geval de voet en hand), maar nu begint u de oorsprong van de kwetsuur waar te nemen en kan het lichaam effectiever uw initiële klacht herstellen.

Dit is een voorbeeld met een klacht in de voet dan wel hand. Zo kan het ook zijn dat uw klacht bij de knie halverwege de onderrug zijn oorsprong heeft, of uw schouderklacht zijn oorsprong in de nek, die op zijn beurt weer wordt belast vanuit een kwetsuur in de onderrug. Het lichaam is “all connected” en daarom beschouwen we het als een geheel en beperken we ons niet tot alleen daar waar de klacht gevoeld wordt.

Bovenstaande is een schets van wat we gemiddeld gesproken zien in onze praktijk. Ieders proces is echter uniek en wij zijn er op getraind om u daarbij te begeleiden.

Heeft u nog vragen over wat BSR voor u zou kunnen betekenen? Aarzel dan niet om ons te bellen op 06 244 71 636.

Hartelijke groet,

Caroline aan de Stegge